Gas als bron van energie gaat verdwijnen. Dat zal niet morgen, volgende week of volgend jaar zijn, maar het komt sneller dichterbij dan we denken. De afgelopen tijd zijn steeds meer huishoudens overgestapt op een elektrische manier van koken bij de keuze voor een nieuwe (inbouw)kookplaat of fornuis.

Bij de keuze voor het koken op inductie, keramisch of een traditionele elektrische warmtebron spelen enkele factoren een belangrijke rol: kosten, gebruiksgemak, veiligheid en hygiëne. Er is echter veel onduidelijkheid over de voor- en nadelen van koken op de verschillende warmtebronnen. En omdat wij u graag helpen in het maken van uw keuze leggen wij u deze verschillen en voor en nadelen graag uit.

Elektrisch

Traditionele elektrische kookplaten hebben gietijzeren verwarmingselementen waar de pan op staat. Dit soort kookplaten zijn goedkoop in aanschaf, maar de manier van koken is niet energiezuinig. Bovendien zijn ze onprettig in het gebruik; het duurt lang voordat de platen warm zijn, ze koelen langzaam af en het systeem reageert traag op het aanpassen van de temperatuur. Doordat er relatief weinig vraag is naar de elektrische kookplaten is er relatief aanbod in deze kooksoort.

Keramisch

Keramische kookplaten maken gebruik van halogeenstralers, elektrische verwarmings- of infrarood elementen. Spiralen worden verhit onder een dikke keramische glasplaat en gloeien rood op als ze heet zijn. Op de glasplaat staan de kookzones aangegeven met cirkels. De grootte van de cirkel geeft aan hoe groot de pan mag zijn die u erop kunt plaatsen. Door het vlakke oppervlak is deze kookplaat goed schoon te houden. Ook valt de prijs erg mee. Een groot nadeel is dat keramische kookplaten niet energiezuinig werken. Daarnaast gaat het verwarmen en afkoelen van de platen langzaam en is de temperatuur niet nauwkeurig te regelen.

Inductie

Het populairste en veiligste elektrische kooksysteem is inductie. Bij de inductie kookplaat zorgt een elektromagnetisch veld voor de verwarming. Na het inschakelen van de kookplaat ziet u geen verwarmingselement opgloeien en wordt de plaat ook niet heet. De warmte wordt pas na het plaatsen van een geschikte (magnetische) pan direct in de panbodem opgewekt. U heeft volledige controle over de temperatuur van de inductie kookplaat, waardoor u altijd verzekerd bent van het juiste resultaat. Wanneer u de pan van de plaat haalt, is de plaat alleen warm en niet ontzettend heet. Verder passen de zones zich aan aan het formaat van de pan en kunnen bij sommige platen zelfs met elkaar worden gecombineerd door een zogenaamde brug- of flexfunctie. Door het vlakke oppervlak is deze kookplaat goed schoon te houden.

Elektrisch koken bij Scheffer Witgoedspecialist

Ook op het gebied van elektrisch koken hebben wij bij Scheffer Witgoedspecialist een ruim assortiment elektrische (inbouw) kookplaten en fornuizen. Daarnaast zijn wij dealer van alle bekende merken, dus mocht uw apparaat niet in ons assortiment zitten kunnen wij deze gewoon voor u leveren en installeren.

Wilt u een deskundig advies of wilt u meer informatie over welke manier van koken het best bij u past? Breng een bezoekje in onze showroom aan de Bedrijfsweg 3H, 1785 AK te Den Helder. Wij helpen u graag verder!